Değerli Müşterilerimiz,
Sunucularımızda meydana gelebilecek her tür kesinti ve arızaya karşı gerekli önlemleri alsak da, veri kaybını %0 garantilememiz teknik olarak mümkün değildir. Aşağıda yedeklemenin neden hayati olduğunu ve sorumluluklarınızı net bir şekilde ifade ediyoruz; ve bu sorumlulukların bilgilendirilmesi sorumluluğu şirketimizde değildir; yedekleme belirli bir hizmet grubuna özgü değil, kişisel anılar ve tüm elektronik cihazlarınızdaki veriler içindir.
-
Yedeksiz Çalışma Riski
Sistemlerde kesinti olduğunda elinizde güncel yedeğiniz yoksa veri kayıpları yaşanabilir. (elinizde yedekleme yapmak için tüm imkanlar mevcut)
-
Her Türlü Arıza İmkanı
Elektronik, mekanik veya yazılımsal sorunlar her zaman ortaya çıkabilir.
-
“%0 Sorun” Garantisi Gerçekçi ve Mümkün Değil
Dünyada birçok şirket benzer durumlar yaşadı ve yaşamaya devam edecek; %0 arıza veya veri kaybı taahhüdü, gerçek hayatın olağan akışına aykırıdır.
-
Yedekleme Çok Pratik Bir İşlem
Kısa sürede tamamlanan yedekleme işlemi ihmal edilmemelidir; hiçbir şirket/kişi, yedek alındığı için yedeksiz kalmayı tercih etmemelidir.
-
Hosting Şirketi Yedeği Yetmez
Hosting şirketinin aldığı yedekler bile teknik aksaklıklar nedeniyle erişilemez hâle gelebilir; bu nedenle kendi yedek politikanız kritik önem taşır.
-
Narin Hosting’in Ücretsiz Yedek Altyapısı
Tüm müşterilerimize ücretsiz yedekleme opsiyonu sunuyoruz; hiçbir zaman ücretli yedek hizmeti satmadık ve gelecekte de satmayacağız. Yedek noktalarındaki olası teknik sorunlarda sorumluluğumuz bulunmamaktadır. Çünkü bu insan kontrolünde önlenebilecek bir etki değildir.
-
Hızlı Geri Dönüş İmkanı
Elinizde güncel yedeğiniz varsa, herhangi bir problemde sistemleriniz dakikalar içinde yeniden aktfif hale getirilebilir. Böylece herhangi bir şirkete bağlı kalmazsınız ve kendiniz %0'a yakın zarar ile süreci en hızlı şekilde atlatabilirsiniz.
-
Tüm Cihazlar Risk Altında
Kişisel bilgisayarlar ve depolama cihazları elektrikle çalıştıkları için arıza riski taşır. Sanal sunucular da aynı mantıkla uzak bilgisayarlar olarak çalışır.
-
Yedekleme Araçları Elinizin Altında
Dosya yöneticisi, FTP, kontrol paneli yedekleme özellikleri ve arayüz erişimleri tamamen müşterilerimize açıktır. Yedeği almamak yine kişilerin ve şirketlerin kendi tercihidir.
-
Bilgilendirme ve Eğitim İçeriklerimiz
Düzenli duyurular ve rehber videolarla yedeklemenin önemini anlattığımız içeriklere YouTube kanalımızdan ulaşabilirsiniz:
Lütfen düzenli yedekleme işlemlerini alışkanlık haline getirerek veri güvenliğinizi en üst seviyede tutun.
Dünya örnekler: Yaşanmış bu kadar Dünya örneği varken, yedek almamak tercihtir.
-
2011 – Amazon S3 (EBS) East Bölgesi bakımı arızası nedeniyle %0.07 veri kaybı yaşandı.Amazon
- EC2 yönetim hizmeti olan RightScale'in CTO'su Thorsten von Eicken ve RightScale'e benzer açık kaynaklı bir platform olan Scalr'ın çalışanları da dahil olmak üzere birçok kişi için en büyük sorunlardan biri, Amazon'un kesinti hakkında şimdiye kadar çok az bilgi vermiş olmasıdır. Nefesimizi tutarak otopsi sonucunu bekliyoruz. Amazon, "erişilebilirlik bölgelerinin" nasıl tasarlandığını hiçbir zaman söylemedi. ®
-
Şubat 2011 – Google Cloud hatası nedeniyle ~0.02–0.08 % Gmail hesaplarına erişim kaybı yaşandı.
"Kişilerim sağlam, ama başka hiçbir şey yok," diye yazdı bir diğer mağdur Gmail kullanıcısı. "Klasörler varsayılana sıfırlandı, imza satırım boş, 'tema' varsayılana geri döndü ve -- tabii ki -- son 7 yıldaki her bir e-posta tamamen kayboldu."
-
Mayıs 2013 – Belçika’daki Google veri merkezine yıldırım düşmesi sonucu %0.000001 disk alanı kalıcı kaybedildi.
Sorun, bölgede sık görülen yaz sonu fırtınalarından birinde tesisin kısa bir süreliğine elektriksiz kalmasıyla başladı. Bu, veri merkezindeki disklerin yaklaşık yüzde beşinde veri okuma veya yazma sorunlarına yol açtı. Çoğu düzeltildi ancak merkezin toplam disk alanının .000001%'indeki veriler kayboldu. Şirket bir açıklamada, "Bu durumlarda tam kurtarma mümkün değildir" dedi.
Google, yaşanan olayın tüm sorumluluğunu kabul ediyor ve bir daha böyle bir olayın yaşanmaması için gerekli güncellemeleri yaptığını söylüyor.
Sorun, bölgede sık görülen yaz sonu fırtınalarından birinde tesisin kısa bir süreliğine elektriksiz kalmasıyla başladı. Bu, veri merkezindeki disklerin yaklaşık yüzde beşinde veri okuma veya yazma sorunlarına yol açtı. Çoğu düzeltildi ancak merkezin toplam disk alanının .000001%'indeki veriler kayboldu. Şirket bir açıklamada, "Bu durumlarda tam kurtarma mümkün değildir" dedi.
-
Ekim 2021 – OVHcloud’un Strasbourg veri merkezi yangınında 30.000 sunucu ve 3.6 milyon web sitesi etkilendi; yedeklerden dahi veri kaybı oldu.
Fransa'nın en kalabalık kentlerinden biri olan Strazburg'da ilginç ve oldukça korkutucu bir olay yaşandı. Kentte konumlanan, Avrupa'nın en büyük veri merkezlerinden biri olan OVHcloud'ın tesislerinde yangın çıktı. Verilen bilgilere göre SBG2'nin tamamı harap olurken, SBG1'nin de bir kısmı yandı. Toplamda 30 bine yakın sunucunun yok olduğu belirtildi.
- Mayıs 2024 – Google Cloud platform hatasıyla Avustralya’daki UniSuper emeklilik fonu hesabı silindi; kritik veriler kurtarılmak zorunda kaldı.
Google Cloud, 'benzeri görülmemiş yanlış yapılandırma' nedeniyle UniSuper'in çevrimiçi hesabını yanlışlıkla sildi.
Süper fon yöneticisi ve Google Cloud küresel CEO'su, 'son derece sinir bozucu ve hayal kırıklığı yaratan' kesintiden dolayı özür dileyen ortak bir açıklama yayınladı
"Bu, Google Cloud'un küresel ölçekteki hiçbir müşterisinde daha önce hiç yaşanmamış, izole edilmiş, 'benzersiz bir olay'dır. Bu olmamalıydı. Google Cloud, bu kesintiye yol açan olayları belirledi ve bunun bir daha yaşanmamasını sağlamak için önlemler aldı."
-
Nisan 2025 – Google Maps Timeline verileri yedekleme dönüşümü sırasında silindi; bulutta yedeği olmayan kullanıcılar kaybı yaşadı
Google Haritalar kullanıcıları son zamanlarda Reddit gibi yerlerde , uygulamanın bulundukları yerlerin geçmiş kayıtları olan Zaman Çizelgesi verilerinin kaybolduğundan şikayet ediyorlardı. Şimdi, Google verileri yanlışlıkla sildiğini ve Google'ın bulut yedeklemelerini kullanmayan herkesin şanssız olduğunu doğruladı.
Ocak 2017
31 Ocak 2017'de ürünlerimizden biri olan GitLab.com çevrimiçi hizmeti için büyük bir hizmet kesintisi yaşadık. Kesinti, birincil veritabanı sunucumuzdan verilerin yanlışlıkla kaldırılmasından kaynaklandı.
Bu olay GitLab.com hizmetinin saatlerce kullanılamamasına neden oldu. Ayrıca, sonunda kurtaramadığımız bazı üretim verilerini de kaybettik. Özellikle, 31 Ocak'ta 17:20 ile 00:00 UTC arasında gerçekleşen projeler, yorumlar, kullanıcı hesapları, sorunlar ve kod parçacıkları gibi veritabanı verilerindeki değişiklikleri kaybettik.
2015
Salı günü, DO'nun droplet'imin barındırıldığı sunucuda bir donanım sorunu vardı. Droplet kapalıydı ve başlatılamıyordu. Daha da kötüsü, bir bilet açmıştım ve neredeyse 2 saat sonra hiçbir yanıt gelmemişti.
Sonunda sunucu tekrar çevrimiçi oldu. Aynı zamanda biletime de bir yanıt geldi. DO bir donanım sorunu olduğunu ve droplet'in yeni bir donanıma taşınması gerektiğini söyledi.
Droplet'inizin bulunduğu hipervizör bir geçiş sürecinden geçiyor. Bu konuda dosyadaki birincil e-posta adresinize bir bildirim[1] gönderdik. Bu geçiş tamamlanana kadar, bu droplet'in ne yazık ki çevrimdışı ve kilitli kalması gerekecek; bu, verilerin yeni hipervizöre uçarken korunması içindir.
Bildirimlerinin aksine, droplet'im yaklaşık bir saat sonra göç edene kadar çevrimiçi kaldı. Göçten sonra droplet'im başlatılmadı. Kendi başıma sorun giderdikten sonra bir bilet açtım ve yine bir yanıt için bir saatten fazla beklemek zorunda kaldım.
Üzgünüm ama bugün Droplet'inizi barındıran hipervizörde bir donanım arızası meydana geldi. Droplet'inizi güvenli bir şekilde geri yüklemek için acil bir geçiş gerçekleştirdik. Ne yazık ki bu çaba başarılı olmadı. Mühendislerimizin Droplet'inizi geri yüklemek için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını ve veri kaybını son derece ciddiye aldığımızı bilmenizi isterim.
İşte bu kadar. DO sunucumdaki her şeyi kaybetti. Bu, işim için birincil veritabanı sunucusuydu. Her şey kayboldu. Tek kurtarıcı lütuf, o günün erken saatlerinden itibaren uzaktan bir yedeklemem olmasıydı, böylece kurtarabildim.
Şubat 2025
2025 yılı ocak ayında göreve geldiğimizde yaptığımız incelemeler sonucunda, 2024 yılı kasım ayında Exchange Mail Sunucusunun arıza yaparak kullanılamaz hale geldiğini ve bu süreçte yedeklere de ulaşılamadığını tespit ettik. Sistemin yaklaşık 20 gün sonra yeniden veri tabanları oluşturularak çalışır hale getirildiği belirlenmiştir.
Narin Hosting
7/24 Teknik Destek & Duyuru Kanalı
Segunda, Abril 17, 2023